Σαββιδης

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Πατάτες φούρνου με μανιτάρια (Αργυρώ)

Χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 700 γρ. μανιτάρια (εγω έβαλα πλευρώτους)
  • 1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κ.σ μαϊντανό ψ/κ
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς το κάνουμε:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς
  2. στο μεταξύ κόβουμε φετες το κρεμμύδι και τα μανιτάρια
  3. ψιλοκόβουμε το σκόρδο
  4. βάζουμε τηγάνι στη φωτιά με το μισό λάδι
  5. ρίχνουμε μέσα κρεμμύδι, σκόρδο και μανιτάρια με αλάτι για να μαραθουν
  6. λαδώνουμε ενα ταψί ή πυρεξ 
  7. κόβουμε τις πατατες σε φέτες και κάνουμε μια στρώση στο ταψί
  8. αλάτι, πιπέρι πάνω στις πατάτες
  9. ρίχνουμε τα μισά μανιτάρια πάνω στις πατάτες και μαϊντανό
  10. βάζουμε πάλι πατάτες, αλάτι, πιπέρι
  11. τα υπόλοιπα μανιτάρια πάνω από τις πατάτες
  12. ρίχνουμε το λάδι και μετά το κρασί
  13. καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί καλά για να μη φεύγει ο ατμός
  14. μετά τη μισή ώρα θα το αφαιρέσουμε και θα ψήσουμε για μισή ώρα ακόμα
  15. Δεν θα βαλουμε καθόλου νερό γιατί θα βγάλουν τα μανιτάρια

Κολοκυθο-Maffins

Χρειαζόμαστε:
  • 3 κολοκυθάκια τριμμένα
  • μισό ποτήρι καλαμποκέλαιο
  • 1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γρ. γιαούρτι
  • 150 γρ φέτα τριμμένη
  • 2 αυγά
  • 1 χουφτίτσα δυόσμο ψ/κ
  • 1 χουφτίτσα μαϊντανό ψ/κ
  • λίγο αλατάκι ανάλογα ποσο αλμυρή φέτα θα βάλουμε

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και φτιάχνουμε ενα πηχτό χυλό
  2. τα αυγά τα έχουμε χτυπήσει πριν τα βάλουμε με τα υπόλοιπα υλικά
  3. λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι ή φρυγανιά το ειδικό ταψάκι για maffins
  4. γεμίζουμε κάθε «κουπάκι» με μιάμιση κουταλιά από το μείγμα
  5. προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180
  6. ψήνουμε για 50 περίπου λεπτά

Σημείωση: τα γράμματα ψ/κ σημαίνουν ψιλοκομμένο

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012

Καλαμαράκια γεμιστά κατσαρόλας

Χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό καλαμαράκια
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 1 φλ. ρύζι για πιλάφι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 χουφτα μαϊντανό ψ/κ
  • 1 χούφτα άνηθο ψ/κ
  • 1 χούφτα μάραθο ψ/κ
  • 1 χούφτα δυόσμο ψ/κ
  • μια πρέζα πιπέρι μαύρο
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 80 γρ. Ελαιόλαδο
Πώς το κάνουμε:
  1. Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια μας καλά και τα έχουμε έτοιμα στην άκρη
  2. ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια 
  3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα στην οποία ρίχνουμε 2 φλ. νερό και βράζουμε μέχρι να το πιεί το ρύζι
  4. ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια μέσα στο ρύζι
  5. αφήνουμε λίγο να κρυώσει
  6. Με ένα μικρό κουταλάκι γεμίζουμε τα καλαμαράκια όχι τελείως για να υπάρχει χώρος να φουσκώσει το ρυζάκι
  7. αν περισέψει γέμιση την ρίχνουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει τα γεμισμένα καλαμαράκια
  8. ρίχνουμε 2 φλ. νερό και τα μαγειρεύουμε περίπου 15 - 20 λεπτά 
  9. αν δούμε ότι το ρύζι δεν έγινε αλλά η κατσαρόλα δεν έχει καθόλου νερό ρίχνουμε ακόμα λίγο
Σημείωση: Αυτή η γέμιση είναι ακριβώς ίδια με τη γέμιση που φτιάχνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα, μόνο που τα ντολμαδάκια έχουν μόνο ρύζι καρολίνα. Πεντανόστιμα με λίγα λόγια!!!

Μύδια τηγανητά


Τι να πούμε για τα μύδια.... Είναι πεντανόστιμα και καταπληκτικά μεζεδάκια για μερακλήδες!!!!
Εδώ είναι περασμένα με αλεύρι και τηγανητά. Συνταγή δεν χρειάζεται!!!! Αγοράσαμε τα κατεψυγμένα τα οποία ήταν καθαρισμένα, οπότε ελάχιστος κόπος για το νοστιμότατο τελικό αποτέλεσμα!!!!
Από τα σαρακοστιανά μεζεδάκια και αυτό το πιάτο.


Χταποδάκι κρασάτο

Χρειαζόμαστε:
  • 1500 γρ. χταπόδι
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 150 γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 8 κόκους πιπεριού
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1 πιπεριά
  • 1 κλωνάρι σέλινο
  • μια πρέζα θυμάρι
  • 2 πρέζες ρίγανη
  • 1 δαφνόφυλλο

Πως το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλα, αν ειναι κατεψυγμένο συνήθως ειναι καθαρό
  2. το βάζουμε στην κατσαρόλα ΧΩΡΙΣ νερό 
  3. προσθέτουμε το κρασί και όλα τα βότανα και μπαχαρικά
  4. τα δε γαρίφαλλα, τα καρφώνουμε πάνω στο κρεμμύδι
  5. βράζουμε το χταπόδι σε χαμηλή φωτιά με το νερό που θα βγάλει μέχρι να μαλακώσει
  6. αφαιρούμε το χταπόδι απο την κατσαρόλα και το κόβουμε κομματάκια
  7. σουρώνουμε το ζουμάκι της κατσαρόλας που βράσαμε το χταπόδι από τα βοτανα και τα μπαχαρικά
  8. προσθέτουμε τη ντομάτα και το λάδι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά
  9. ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια χταπόδι και βράζουμε άλλα 10 λεπτά.

Λαχανοντολμάδες

Χρειαζόμαστε:

  • 1 λάχανο μέτριο αφράτο
  • 500 γρ. κιμά
  • 200 γρ. ρύζι καρολίνα
  • μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
  • μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • μισό κ.γλ. αλάτι
  • μια πρέζα πιπέρι μαύρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού

Πώς το κάνουμε:

  1. Κόβουμε το κοτσάνι του λάχανου με τρόπο ώστε να σχηματιστεί μια κωνοειδής τρύπα στο λάχανο μόλις το βγάλουμε
  2. βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και το ζεματάμε
  3. στα 5 λεπτά βγάζουμε τα πάνω φύλλα που έχουν ήδη μαλακώσει και το ξαναβάζουμε στο βραστό νερό για να μαλακώσουν τα υπόλοιπα.... αυτή η διαδικασία γίνεται μέχρις ότου μαλακώσουν όλα τα φυλλα ομοιόμορφα
  4. στο μεταξύ έχουμε ζυμώσει τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά -εκτός των αυγών και του χυμού λεμονιού- από νωρίς και τον έχουμε έτοιμο στο ψυγείο, αυτό βοηθά να απορροφήσει ο κιμάς τα αρώματα και τις γεύσεις των αρωματικών φυτών, του κρεμμυδιού και του πιπεριού
  5. από κάθε ενα λαχανόφυλλο κόβουμε το μεσαίο του κοτσάνι ώστε να είναι έτοιμο για γέμισμα
  6. απλώνουμε το λαχανόφυλλο και παίρνουμε με το χέρι μας μια ποσότητα κιμά ίση περίπου με ένα κουτάλι σουπας
  7. τυλίγουμε σαν πακετάκι, διπλώνουμε  πρώτα τα πλαϊνά προς το μέσα και μετά από πάνω προς τα κάτω, πακετάρουμε τον κιμά με το λαχανόφυλλο
  8. στο μεταξύ στον πάτο της κατσαρόλας έχουμε απλώσει όλα τα περισσεύματα του λάχανου ψιλοκομμένα -κοτσανάκια και φύλλα που δεν τυλίγονται
  9. τοποθετούμε τους ντολμάδες ομοιόμορφα στην κατσαρόλα μας και σφιχτά μεταξύ τους 
  10. αφού τους έχουμε τακτοποιήσει ρίχνουμε νεράκι στην κατσαρόλα μας όσο να πιάσει μέχρι πάνω από τους ντολμάδες και λίγο αλάτι
  11. τοποθετούμε ένα βαρύ πιάτο πάνω τους ώστε να τους κρατά σταθερούς και να μην χοροπηδάνε κατα το βράσιμο
  12. ξεκινάμε με δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνουμε πολύ ώστε να βράσουν σιγα σιγά και να μην κολλήσουν
  13. Η ώρα μαγειρέματος είναι περίπου 45 λεπτά
  14. κατόπιν χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και σιγά σιγά ρίχνουμε στο αυγολέμονο λίγο ζεστό ζουμάκι από την κατσαρόλα για να μην κοψει όταν θα το ρίξουμε μέσα στους λαχανοντολμάδες.
  15. ρίχνουμε λοιπόν το αυγολέμονο και είμαστε έτοιμοι να τους απολαύσουμε

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 2012

Σαρακοστιανά εδέσματα:

  • Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι και αρωματικά φυτά
  • Χταποδάκι κρασάτο
  • Μύδια τηγανητά
  • Ντολμαδάκια γιαλαντζί
  • Τουρσί μπρόκολο, καρότο
  • Φασόλια μαυρομάτικα σαλάτα
  • Ταραμοσαλάτα
  • Πατατοσαλάτα
  • Κολοκυθάκια τηγανητά
  • Λαγάνα
  • Λευκό κρασάκι
ΚΑΛΗ   ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Κόκκοι Κεφίρ και η δράση τους

Δημιουργήθηκε στα βουνά του Καυκάσου, οι ιδιότητές του όμως το έκαναν αγαπητό στους οπαδούς της υγιεινής διατροφής σε όλο τον κόσμο.



Το κεφίρ παρασκευάζεται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος στο οποίο έχουν προστεθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κόκκοι κεφίρ, προκαλώντας ζύμωση. Το κεφίρ, που μοιάζει με μικρές συστάδες κουνουπιδιού, αποτελείται από ένα σύνολο στελεχών βακτηρίων (κυρίως γαλακτοβάκιλλων όπως L.casei, L.brevis, κ.ά.) και ζύμης (όπως Kluyveromyces lactis, κ.ά.). Στην τελική διαμόρφωσή του συμβάλλει ένας υδατοδιαλυτός πολυσακχαρίτης με το όνομα κεφιράν, ο οποίος παράγεται από συγκεκριμένα είδη βακτηρίων που περιέχονται στους κόκκους. Έτσι λοιπόν το κεφίρ αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε προβιοτικούς μικροοργανισμούς, που κατέχουν πολύ ισχυρότερη βιολογική δράση από τους μικροοργανισμούς που εμπεριέχονται στο γιαούρτι.
Φυσικό αντιβιοτικό Πολλές μελέτες έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις του κεφίρ στην ανθρώπινη υγεία, όμως οι περισσότερες έχουν διεξαχθεί είτε in vitro* είτε σε πειραματόζωα. Σε αυτές λοιπόν το κεφίρ φαίνεται να δεσμεύει μεταλλαξιογόννες ουσίες όπως η ιμινταζόλη και να συμβάλλει στην προαγωγή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Σε πρόσφατες έρευνες φάνηκε ακόμα πως το κεφίρ κατέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες έναντι μεγάλης γκάμας γκραμ αρνητικών και γκραμ θετικών βακτηρίων. Μάλιστα μελέτες έδειξαν ότι οι μικροοργανισμοί του κεφίρ καταπολεμούν και τη σαλμονέλα. Πάντως, αν και η πλήρης πιστοποίηση των ευεργετικών επιδράσεων του συνόλου των συστατικών του απαιτεί τη διεξαγωγή περισσοτέρων μελετών, έχουμε στα χέρια μας πολύ θετικά στοιχεία για μεμονωμένα συστατικά του κεφίρ, όπως ο γαλακτοβάκιλλος L.casei. O L.casei έχει εκπληκτική αντοχή στις γαστρικές εκκρίσεις, καταφέρνοντας έτσι να φθάσει σχεδόν ανεπηρέαστος σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο έντερο, όπου και συμβάλλει στην αποίκηση και στη διατήρηση της επιθυμητής σύνθεσης της μικροχλωρίδας. Ακόμη, ο ίδιος γαλακτοβάκιλλος αναστέλλει τη δράση παθογόνων βακτηρίων και προάγει την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις του εντερικού σωλήνα.

*σε ελεγχόμενες συνθήκες έξω από ζωντανούς οργανισμούς.

Ιπποφαές

Από τα πιο ισχυρά θεραπευτικά φυτά, το ιπποφαές µάς βοηθάει να ελέγξουµε το άγχος αλλά και να αντισταθούµε σε χρόνια νοσήµατα.

Πλούσιο σε πολύτιµα συστατικά Έχει σηµαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό µας σύστηµα, αφού περιέχει τουλάχιστον 190 ωφέλιµα συστατικά, τα περισσότερα από τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση. Είναι πλούσιο σε βιταµίνη C (και µάλιστα κατά 1.000% περισσότερο από το πορτοκάλι) καθώς και σε βιταµίνες Α, Β, D, E, K, ενώ περιέχει και πολλά µέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως και ωφέλιµα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6). Στην αγορά θα το βρείτε ως συµπλήρωµα διατροφής αλλά και ως αφέψηµα (σε αποξηραµένη µορφή), ενώ περιέχεται και σε διάφορα άλλα φαρµακευτικά και καλλυντικά σκευάσµατα.
Ευεργετικές Ιδιότητες Το ιπποφαές θεωρείται ότι µπορεί να συµβάλει στην πρόληψη διάφορων µορφών καρκίνου χάρη στην αντιοξειδωτική δράση του ενώ έχει και αντιφλεγµονώδεις, αντιµικροβιακές, αναλγητικές και επουλωτικές ιδιότητες. Επιπλέον φαίνεται ότι αποµακρύνει τις τοξίνες από το σώµα, χαρίζει ζωντάνια και ενέργεια, δίνει λάµψη στο δέρµα και στα µαλλιά, συµβάλλει στην υγεία των νυχιών, των δοντιών και των µατιών, καθώς και στην αντιµετώπιση της πρόωρης γήρανσης και της σκλήρυνσης του δέρµατος. Επίσης ενδέχεται να µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης διαβήτη σε παιδιά µε οικογενειακό ιστορικό αλλά και τους πόνους εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος αναπληρώνει τις δυνάµεις του οργανισµού ύστερα από σωµατική εξάντληση, γι’ αυτό εξάλλου και χρησιµοποιείται συχνά από αθλητές.
Το ιπποφαές είναι πλούσιο και σε λινολενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι βοηθάει στην αντιµετώπιση του προεµµηνορροϊκού συνδρόµου.
Κατά του άγχους Τα αµινοξέα που περιέχει το ιπποφαές σε συνδυασµό µε τα λιπαρά οξέα και τις βιταµίνες Β που επίσης διαθέτει το καθιστούν µία από τις καλύτερες λύσεις για την αντιµετώπιση του άγχους. Αρκεί να πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι από τα φύλλα του όποτε νιώθετε ότι βρίσκεστε σε ένταση.

ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΡΑΝΟ


Χρειαζόμαστε:

Για το παντεσπάνι
  • 6 αβγά
  • 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. κακάο
  • 1 μπέικιν
  • 1 βανίλια

Για την κρέμα
  • 5 αβγά
  • 1 ½ βιτάμ
  • 12 κ.σ. κακάο
  • 15 κ.σ. άχνη

Για το σιρόπι
  • 1 ½ ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ½ ποτήρι νερό
  • Λίγο κονιάκ
Πως το κάνουμε:
  1. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη καλά και προσθέτουμε το μπέικιν, την βανίλια και το κακάο. 
  2. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς. 
  3. Για να κάνουμε την κρέμα χτυπάμε καλά στο μίξερ το βιτάμ με την άχνη.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους από τα αβγά και το κακάο.  Αφήστε να χτυπηθεί καλά. 
  5. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και στο τέλος τα προσθέτουμε στο προηγούμενο μίγμα. 
  6. Ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού. 
  7. Ανάλογα με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε θα έχουμε και τα επίπεδα στο παντεσπάνι. 
  8. Αφού βράσουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σιροπιάζουμε το παντεσπάνι και από επάνω προσθέτουμε την κρέμα. 
  9.  Το ίδιο μέχρι να τελειώσουν και το ένα ή δύο επίπεδα που θα έχει η τούρτα μας. 
  10.  Γαρνίρουμε με σκουληκάκι και κερασάκια.


ΛΕΜΟΝΙ

Ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά φάρμακα.  Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη αντίστασης ενάντια στις μολύνσεις.  Αυτό το καθιστά πολύτιμο για τα κρυολογήματα και τη γρίπη.  Χορηγείται προληπτικά για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μολύνσεων του στομάχου, των προβλημάτων του κυκλοφοριακού και της αρτηριοσκλήρωσης.
Το λεμόνι είναι ένα πολύτιμο προληπτικό φάρμακο ιδιαίτερα γι' αυτούς που είναι επιρρεπείς στην αρτηριοσκλήρωση, στις λοιμώξεις και στον πυρετό.  Η ικανότητα του να ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων βοηθάει στην πρόληψη των διαταραχών του κυκλοφοριακού συστήματος και της αιμορραγίας των ούλων.
Ολόκληρος ο καρπός, ιδιαίτερα η ψίχα θεραπεύει την αρτηριοσκλήρωση, τα αδύναμα τριχωειδή αγγεία και τους κιρσούς.
Ο χυμός του λεμονιού είναι καλός για τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις λοιμώξεις του στήθους.  Δρα ως τονωτικό για το συκώτι και το πάγκρεας, βελτιώνει την όρεξη και βοηθάει στην αποκατάσταση της οξύτητας του στομάχου, στα έλκη, στην αρθρίτιδα, στην ουρική αρθρίτιδα και στους ρευματισμούς.
Εξωτερικά ο χυμός του λεμονιού μπορεί να επαλειφθεί απευθείας επάνω στα σπυράκια της ακμής, στα πόδια αθλητή, στις χιονίστρες, στα κεντριά εντόμων, στην τριχοφυτία, στα εγκαύματα από τον ήλιο και στις κρεατοελιές.

ΚΑΝΕΛΛΑ

Από τα αρχαιότερα μπαχαρικά στον κόσμο.  Παραδοσιακά το βότανο λαμβανόταν για τα κρυολογήματα, τη γρίπη και τα προβλήματα πέψεως και χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον κατά τον ίδιο τρόπο και σήμερα. 
Η κανέλλα είναι ένα υποστηρικτικό  και δυναμωτικό βότανο για την ανεπαρκή πέψη.  Χρησιμοποιείται ειδικά στη θεραπεία της ατονίας και στην ανάρρωση. 
Επίσης το βότανο έχει μια μικρή εμμηναγωγική δράση, διεγείρει την μήτρα και διευκολύνει την εμμηνόρροια.  Στην Ινδία λαμβάνεται μετά τον τοκετό ως αντισυλληπτικό.

ΚΙΓΧΟΝΗ


Η κιγχόνη είναι περισσότερο γνωστή ως πηγή της κινίνης.  Ήταν από τα σημαντικότερα γιατρικά για την ελονοσία μέχρι τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο.  Το βότανο χρησιμοποιείται επίσης για τους πυρετούς και τα προβλήματα της πέψης.  Η κιγχόνη είναι χρήσιμη για γαργάρες για τον ερεθισμένο, προσβεβλημένο από λοιμώξεις λαιμό.  Το βότανο επίσης χρησιμοποιείται στη βοτανοθεραπευτική για τις κράμπες, ιδιαίτερα τις κράμπες τη νύχτα.

Τυρόπιτα Γίγας της μαμάς


 
Χρειαζόμαστε:

10 χειροποίητα φύλλα
1 κιλό τυρί φέτα
8 αυγά
250 γρ. γιαούρτι
ελαιόλαδο 




 Πώς το κάνουμε:
  1. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά με το γιαούρτι και τρίβουμε σε χονδρά κομμάτια τη φέτα και ανακατεύουμε άλλη μια φορά ελαφρώς
  2. λαδώνουμε το ταψί
  3. Απλώνουμε 1 φύλλο και το λαδώνουμε
  4. απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο και σε αυτό βάζουμε γέμιση διάσπαρτα να πάει παντού
  5. κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας
  6. πριν ψήσουμε στους 200 για μια ωρα περίπου βρέχουμε με νερό το πάνω φύλο




Μας περίσσεψε ζυμάρι και βγάλαμε ακόμα 5 φύλλα με τα οποία φτιάξαμε μια αυτοσχέδια μπουγάτσα με τυρί, όπως είθιστε να λέμε εμείς οι βορειοελλαδίτες. Διότι ως μπουγάτσα χαρακτηρίζουμε το φύλλο και όχι το περιεχόμενο!

 




  1. Απλώνουμε φύλλο φύλλο και αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο το κάθε ένα
  2. μόλις τα αλείψουμε όλα βάζουμε στο κέντρο τυρί και τα κάνουμε πακετάκι διπλώνοντας τις άκρες των βουτυρωμένων φύλλων
  3. δεν αφήνουμε αβουτύρωτο τίποτα
  4. Ψήνουμε στους 200 για 45 λεπτά

Ηδύποτο με ρετσίνα και αρμπαρόριζα

Ένα καταπληκτικό λικέρ με δενδρισάκι ή αρμπαρόριζα πιο γνωστή ευρέως, και ρετσίνα!!! Την αμαρτία μου τη λέω.... Δεν περίμενα να γίνει τόσο ωραίο!!!!!! Κοινώς έπαθα πλάκα όταν το δοκίμασα!!!!!



Χρειαζόμαστε:
  • 1½ λίτρο ρετσίνα
  • 20 φυλλαράκια (με το κοτσανάκι τους) αρμπαρόριζα πλυμένα και δεμένα με σπάγγο μαγειρικής
  • 500γρ. ζάχαρη 

Πώς το κάνουμε:
  1. Βάζουμε την ρετσίνα την ζάχαρη και τα  φυλλαράκια, σε μποτίλια και τα ανακατεύουμε καλά.
  2. Αφήνουμε σε δροσιά 30 μέρες και στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.                      
  3. Αφαιρούμε τα κλαδάκια και φιλτράρουμε το λικέρ!

Απρόσμενα νόστιμο, ελαφρύ και δροσερό! Με μια λέξη.....
           
                      ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ

Αρμπαρόριζα ή αμπαρόριζα (Μπαμπινιώτης) Εμείς το λέμε Δενδρισάκι!

Ανήκει στα Γερανιώδη, κοινώς συγγενεύει με το γεράνι και όχι με τη μολόχα (ασχέτως αν τη λένε και μοσχομολόχα, συγκεκριμένα σε περιοχές της Χαλκιδικής, όπως γράφει ο Πλατής).

Στο «Μπαχαρικό Λεξικό» του Ν. Πλατή αναφέρεται ως αρμπαρόριζα (συν.: μοσχομολόχα) και χαρακτηριστικά:

αρμπαρόριζα, η [< ιταλ. erba rosa, ίσως με παρετυμ. προς το ρίζα]. Παραδοσιακό (όπως το γεράνι) φυτό των ελληνικών κήπων και γλαστρών. Το άρωμά της φέρνει λίγο από λιβάνι. Τα γλυκερά φύλλα της χρησιμοποιούνται στις επτανησιακές μαρμελάδες και στα γλυκά του κουταλιού και προστίθενται στις κομπόστες σταφύλι και κυδώνι. Τη μνημονεύει και ο Νίκος Καζαντζάκης: "Μια λεμονιά κάπου θα 'χε ανθίσε, μοσκομύριζε το αγέρι λεμονανθό, κι η γης, φερσκοποτισμένη, μύριζε κι αυτή κοπριά κι αρμπαρόριζα" (Καπετ. Μιχ.)

Pelargonium fragrans ή odoratissimum
Κοινή ονομασία: fragrant geranium και apple geranium
(βλ. συνδέσμους)

Π. το ηδύοσμον ή εύοσμον (P. Fragrans ή odoratissimum), το κν. Γνωστόν υπό τα ονόματα Αρμπανέλλα, Αρμπακανέλλα, Αλμπαρόζα ή Αρμπαρόρριζα (εκ του Ιταλ. Erba-rosa) και Γιουλάι (εν Κύπρω).
Είδος πολύκλαδον. Τα κλαδιά του μάλλον έρποντα και κατά το πλείστον ποώδη. Απαντά συνηθέστατα θεραπευόμενον ανά την Ανατολήν εις τους κήπους ή εις γάστρας ως είδος μυριστικόν. Τα φύλλα του, ευοσμότατα, πεντάλοβα ή τρίλοβα, βαθέως κολπωτά, οδοντωτά δε ή επαλξωτά, εισάγονται ενίοτε αντί άλλου αρώματος εις τα γλυκίσματα. Αποσταζόμενα μετά των ποωδών κλωνίων εφ’ ων φέρονται παρέχουσιν αιθέριον έλαιον μυρεψικόν παρεμφερές του επιτυγχανομένου εκ της αποστάξεως του χόρτου του επομένου είδους.

Φυτολογικό λεξικό Π. Γ. Γενναδίου, σελ. 753

Εύκολο τουρσί Λαχανικών (συνταγή Αργυρούς)

Υλικά:


Καρότα
πιπεριές
κουνουπίδι
Σέλερυ
Αγγουράκια μικρά
Πιπέρι σε κόκκους
κόλιανδρο σε κόκκους (δική μου προσθήκη)
Αλάτι χονδρό
Ξίδι από λευκό κρασί





Πώς το κάνουμε:

  1. Καταρχήν να σημειώσω ότι δεν έβαλα ποσότητες στα λαχανικά γιατί μπορείτε να κάνετε όσα θέλετε εσείς, οπότε κανονίζετε αναλόγως
  2. Πλένουμε καλα τα λαχανικά μας
  3. το κουνουπίδι το κόβουμε με τα χέρια σε φουντίτσες αφού φυσικά αφαιρέσουμε το κοτσάνι του
  4. τα καρότα τα κόβουμε στη μέση και τα μισά κομάτια στη μέση κατα μήκος αυτή τη φορά
  5. τις πιπεριές τις κόβουμε στα τέσσερα κατα μήκος
  6. με τον ίδιο τρόπο που κοψαμε τα καρότα κόβουμε και τα αγγουράκια
  7. κόβουμε και το σέλερυ ομοιόμορφα 
  8. Στο μεταξύ έχουμε βάλει μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράζει
  9. μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού το νερό ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα βράζουμε για 3-5 λεπτά
  10. τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε ένα μπόλ και κρατάμε το νερό της κατσαρόλας γιατι θα το χρειαστούμε μετά
  11. γεμίζουμε τα βάζα με τα λαχανικά
  12. ρίχνουμε το νερό από την κατσαρόλα στα βάζα όχι μέχρι πάνω γιατί θα βάλουμε και το ξίδι
  13. παίρνουμε μια κουταλια σούπας γεμάτη χονδρό αλάτι και το ρίχνουμε μέσα στο κάθε βάζο
  14. μετά το αλάτι ρίχνουμε το πιπέρι και τον κόλιανδρο
  15. και τέλος στο κάθε βάζο ρίχνουμε μισό ποτήρι ξίδι από λευκό κρασί
  16. τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σφραγίζουμε
  17. μετά από 24 ώρες μπορούμε να φάμε το τουρσί μας!
  18. Βέβαια όσο μένει παραπάνω τόσο πιο καλό γίνεται.



    Μύδια τηγανητά με κουρκούτι μπύρας

     Δεν είναι δα και δύσκολο να τηγανίσουμε μυδάκια σε κουρκούτι, αρκεί να ξέρουμε ποιό είναι το πιο νόστιμο κουρκούτι....

    Χρειαζόμαστε:

    Μισό κιλό μύδια καθαρισμένα καλά
    αρκετό λάδι για τηγάνισμα
    αλάτι
    1 ποτήρι μπύρα
    1 φακελάκι μπέικιν
    αλεύρι όσο σηκώσει

    Πώς το κάνουμε:

    1. Αλατίζουμε ελαφρά τα μύδια και τα βάζουμε στην άκρη
    2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το μπέικιν με τη μπύρα μέχρι να φτιάξουμε ένα πηχτό χυλό
    3. ρίχνουμε μέσα τα μύδια και τα ανακατεύουμε απαλά να βυθιστούν όλα καλά μέσα στο κουρκούτι
    4. Βάζουμε λάδι της αρεσκείας μας στο τηγάνι -εγώ τηγάνισα με σησαμέλαιο- και με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και ρίχνουμε στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά για να ψηθούν καλά.
    5. Απλώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας -για να τραβήξει τα περίσσια λάδια- σε μια πιατέλα και απλώνουμε τα τηγανισμένα μας μύδια.

    Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

    Κεφτέδες Λαχανικών

    Αν δεν βάλουμε αυγά, θα είναι μια πολύ νηστίσιμη συνταγή! Αντί αυγών λοιπόν μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα σβησμένη σε λίγο ξίδι και να μας γίνουν αφράτα και φυσικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά τους, πεντανόστιμα! Δοκιμάστε τους.... Αξίζουν!




    Υλικά:


    500 γρ. πατάτα τριμμένη 
    300 γρ. καρότα τριμμένα
    200 γρ. σελινόριζα τριμμένη
    200 γρ. κρεμμύδια τριμμένα
    200 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
    5 κρεμυδάκια φρέσκα
    1 ποτήρι μπύρα
    Αλεύρι όσο πάρει
    2 κ.γλ. μπέικιν
    2 κ.σ. εστραγκόν
    3 αυγά
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι
    Σησαμέλαιο για το τηγάνι


    Εκτέλεση:


    1. Μαραίνουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να σωθούν τα υγρά τους.
    2. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να κρυώσουν
    3. Κάνουμε κουρκούτι με τη μπύρα, το αλεύρι και το μπέικιν
    4. το προσθέτουμε σιγά σιγά στα λαχανικά και ανακατεύουμε μέχρι η μάζα να "στέκεται"
    5. προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το εστραγκόν, το αλάτι, το πιπέρι και τα αυγά και ανακατεύουμε
    6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο και στη συνέχεια τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια λαχανικών στο σησαμέλαιο, σε αντικολλητικό τηγάνι

    Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

    Φτιάχνω τυρί

    Αυτό το"μαγικό" υγρό είναι η πυτιά τύρου. Η μαγιά που πήζει το γάλα και το μετατρέπει σε τυρί! Αυτό το μικρό μπουκαλάκι το 50αράκι πήζει μέχρι και 80 κιλά γάλα!!!!!
    οπότε υπολογίζουμε περίπου ένα γραμμάριο για κάθε κιλό γάλακτος που θέλουμε να κάνουμε τυρί.
    Ζεσταίνουμε το παστεριωμένο γάλα που αγοράσαμε στους 35 βαθμούς (το γράφει και στο μπουκαλάκι της πυτιάς)  και μετά ρίχνουμε την πυτιά και ανακατεύουμε να φτάσει παντού. Αφήνουμε το γάλα έτσι να σταθεί περίπου μια ώρα, ίσως και λίγο περισσότερο. Αφού έχει πήξει το κόβουμε με μια σπάτουλα και αμέσως το παίρνουμε με μια κούπα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στην τσαντίλα, το ύφασμα αυτό που είναι ειδικό για το στράγγισμα του τυριού.
    [αν βάλουμε φρέσκο γάλα αμέσως μόλις το πάρουμε από το ζώο, θα πρέπει να το παστεριώσουμε εμείς φτάνοντάς το στους 95 βαθμούς για να σκοτωθούν αν υπάρχουν μικρόβια και έπειτα ακολουθούμε τη διαδικασία με τους 35 βαθμούς κανονικά]



    Μετά τη μια ώρα το γάλα έχει πήξει
    και μόλις το κόψουμε θα φαίνεται έτσι.
    Κάτι σαν άσπρο ζελεδάκι....












    Και όταν το ρίξουμε στην τσαντίλα
    θα φαίνεται έτσι....
    Η διαδικασία με την τσαντίλα παίρνει χρόνο κι αυτό γιατί το τυρί πρέπει να στραγγίξει καλά από το νερό που έχει.




      



    Πρέπει να βρούμε τρόπο να κρεμάσουμε κάπου την τσαντίλα για να στραγγίζει συνέχεια και κάθε φορά που θα σφίγγουμε το δέσιμό της.

    Δένουμε λοιπόν κάθε λίγες ώρες την τσαντίλα πιο σφιχτά μέχρι να φτάσουμε στο καθαρό στραγγισμένο τυρί. Θα το αφήσουμε το λιγότερο μια μέρα να στραγγίζει.




    Μετά βάζουμε αλάτι και το αφήνουμε να αλμυρίσει.
    Και μετά..... το τρώμε!!!!!
    Όπως βλέπετε έχει πάρει το σχήμα της τσαντίλας οπου ήταν κρεμασμένο για να στραγγίξει απο τα υγρά. Θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα ειδικό μπολ με τρύπες ώστε να στραγγίζει αλλά ταυτόχρονα να παίρνει και το σχήμα που έχει το μπολ. 

    Για να φτιάξω 1 κιλό περίπου τυρί φέτα χρησιμοποίησα 4 λίτρα φρέσκο γάλα με όλα τα λιπαρά του και 3 γρ. πυτιά διαλυμένη σε 9 γρ. νερό.

    Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσετε! 
    Βίντεο σχετικό

    Το Ιμάμ της Χρυσούλας

    Χρειαζόμαστε:
    • 4 μελιτζάνες
    • 5 κρεμμύδια
    • αρκετό ελαιόλαδο (η μελιτζάνα τείνει να ρουφάει το λάδι σα σφουγγάρι)
    • 3 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες ή κονσέρβα 300 γρ.
    • μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • αλάτι, πιπέρι
    • 8-10 λωρίδες μπέϊκον
    • 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση


    Πώς το κάνουμε:
    1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες κατά το μάκρος, όχι στρογγυλές δηλαδή
    2. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι και μόλις κάψει σοτάρουμε τις φέτες
    3. τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε σε σουρωτήρι πιεζοντάς τες λίγο με μια σπάτουλα για να πέσει το περίσσιο λάδι που τράβηξαν κατά το σοτάρισμα
    4. Σε ένα άλλο βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες
    5. Σιγοψήνουμε τα κρεμμύδια μέχρις σημείου καραμελώματος, έπειτα τα βγάζουμε από τη φωτιά
    6. Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο τοποθετούμε τις μελιτζάνες στη σειρά φέτα φέτα μέχρι να καλυφθεί ο πάτος
    7. Απλώνουμε σε κάθε φέτα μια λωρίδα μπέϊκον
    8. Απλώνουμε πάλι φέτες μελιτζάνας
    9. απλώνουμε ξανά φέτες μπέϊκον
    10. απλώνουμε τις υπόλοιπες φέτες της μελιτζάνας
    11. ρίχνουμε το μαϊντανό
    12. ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη ντομάτα
    13. μια πρέζα ζάχαρη
    14. μια πρέζα αλάτι και πιπέρι
    15. κουνάμε λίγο την κατσαρόλα να πάει η ντομάτα παντού και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά περίπου 45 λεπτά ΧΩΡΙΣ να ανακατέψουμε καθόλου το φαγητό μας!
    16. Όταν δούμε ότι κοντεύει να γίνει τότε μόνο και πολύ προσεκτικά με μια σπάτουλα κουνάμε λίγο τις φέτες για να πέσουν κρεμμύδια και πιο κάτω
    Είναι πραγματικά ένα πιάτο καταπληκτικό!!!

    Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012

    Σφολιατόπιτσα


    Χρειαζόμαστε:

    • 1 φύλλο σφολιάτας
    • 250 γρ. μοτσαρέλα
    • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
    • 5 λωρίδες μπεικον ψιλοκομμένες
    • Σάλτσα σπιτική για πίτσα    ή κέτσαπ
    • 1 κοφτό κ.γλ. ρίγανη
    • σκόρδο αποξηραμένο
    • λίγο αλάτι
    • 100 γρ. σκληρό τυρί που δε λιώνει ευκολα, εγώ έβαλα χαλούμι


    Πώς το κάνουμε:

    1. ψιλοκόβουμε τη μοτσαρέλα, την πιπεριά, το μπέικον και το χαλούμι
    2. στη μοτσαρέλα πριν την ανακατέψουμε με τα υπόλοιπα υλικά ρίχνουμε λίγο αλάτι, αποξηραμένο σκόρδο και ρίγανη
    3. κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ
    4. Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα και πανω απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας
    5. Το τρυπάμε με το πιρούνι 
    6. το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 10 λεπτά
    7. το βγάζουμε και απλώνουμε τη σάλτσα να πάει παντού 
    8. μετά απλώνουμε ομοιόμορφα τα υλικά μας 
    9. βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς γύρω στα 20 λεπτά με μισή ώρα

    Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012

    Κοτόπιτα της Τατιάνας

    Και μόνο από τα υλικά που έχει, βγάζει κανείς το συμπέρασμα ότι είναι νοστιμότατη!!! Ε θα συμφωνήσω και θα προτείνω να τη φτιάξετε!!!!!! Είμαι σίγουρη ότι δεν θα παραπονεθεί κανείς!



    Υλικά:
    • 600 γρ κοτόπουλο στήθος 
    • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ.
    • Ελαιόλαδο 
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
    • αρκετό μαϊντανό ψιλοκομμένο 
    • 1 κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα 
    • 3 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες 
    • 1 κρέμα γάλακτος 200 ml 
    • 5 φέτες μπέϊκον ψιλοκομμένο 
    • 400γρ τυρί τριμμένο ότι θέλετε 
    • πιπέρι, λίγο κάρυ, λίγο μοσχοκάρυδο 
    • λίγο σκόρδο, 2 κύβους λαχανικών
    Πώς το κάνουμε:
    1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές να μαλακώσουν λίγο
    2. ρίχνουμε τα μανιτάρια το μαϊντανό και το μπέϊκον 
    3. Χρησιμοποιούμε κατσαρόλα για να χωρέσουν όλα τα υλικά μας
    4. Έχουμε ήδη βράσει για 10 λεπτά το κοτόπουλο  το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά 
    5. μόλις σωταριστούν λίγο ακόμα όλα μαζί, ρίχνουμε λίγο από το νερό που βράσαμε το κοτόπουλο με τους κύβους για να διαλυθούν. 
    6. Το αφήνουμε να πάρει κάνα δυο βράσεις και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
    7. Έχουμε ανακατέψει την κρέμα γάλακτος και τα τριμμένα τυριά, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε αφού την έχουμε ήδη κατεβάσει από τη φωτιά
    8. κατόπιν ρίχνουμε και ανακατεύουμε συγχρόνως το σιμιγδάλι σιγά σιγά.
    9. Φτιάχνουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα αρκετά ρευστό για να μπορέσει να ψηθεί το σιμιγδάλι καλά 
    10. αν αφού ρίξουμε όλο το σιμιγδάλι μας έχει γίνει το μείγμα μας σφιχτό ρίχνουμε ακόμα λίγο από το νερό που είχαμε βράσει το κοτόπουλο.
    11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200
    12. λαδώνουμε το ταψί μας, το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά
    13. ρίχνουμε το μείγμα μέσα και το ψήνουμε 35 με 45 λεπτά.

    Ρεβυθομπιφτέκια

    Τι χρειαζόμαστε:
    • 500 γρ. ημιβρασμένα ρεβύθια
    • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
    • 2 σκελίδες σκόρδο
    • 2 αυγά
    • 2 κ.σ μουστάρδα
    • 2 φέτες του τοστ ψωμί
    • 1 κ.γ αλάτι
    • 2 κ.σ ελαιόλαδο
    • πιπέρι
    • ρίγανη
    • τριμμένη φρυγανιά ή λίγο αλεύρι


    Πως το κάνουμε:
    1. Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια με μια κουταλια αλάτι και μια κουταλιά μαγειρική σόδα.
    2. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα για να τα βράσουμε 20 λεπτά.
    3. Τα στραγγιζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και κατόπιν προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αλέθουμε σε μπλεντερ.
    4. Τις φέτες ψωμιού τις κόβουμε κομματάκια με τα χέρια.
    5. Πριν τα κανουμε αλοιφή αφαιρούμε το μισό ημιαλεσμένο μείγμα και το κραταμε σε μια κούπα για να το προσθέσουμε αργότερα στο υπόλοιπο μείγμα που θα είναι περισσότερο αλεσμένο.
    6. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ζυμώνουμε να δέσουν τα υλικά ώστε να γίνει ενα μείγμα που θα μπορούμε να πλάσουμε σε μπιφτεκάκια.
    7. Αν μας βγει υγρό του προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι για να σφίξει. Προσοχή όμως δεν το θέλουμε πολύ σφιχτό.
    8. Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα μπιφτεκάκια μεσα και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
    9. Ή τα ψήνουμε στην ψηστιέρα αλείφοντάς τα όμως με λάδι, ή στο ειδικό τηγάνι με τις ράγες αν διαθέτουμε.
    10. Τρώγονται με τους ίδιους τρόπους όπως και τα μπιφτέκια με κρέας.
    Δείτε και τους ρεβυθοκεφτέδες μου!

    Φασόλια με λάχανο τουρσί (White beans with pickled cabbage)

    Το φαγητό αυτό θαρρώ είναι καθαρά Εβρίτικο ή έστω της Ανατολικής Θράκης. Κλασσικό φαγητό του χειμώνα και των Χριστουγέννων το τουρσί στα χωριά μας. Ή θα το λατρέψετε ή δεν θα σας αρέσει! Εμείς το λατρεύουμε και δε μένει ούτε φασολάκι μέχρι το βράδυ! Είναι απλό, θρεπτικό και χορταστικό!!! Τρώγεται και ζεστό και κρύο! Το φτιάχνουμε και με γλυκό λάχανο!




    Τι χρειαζόμαστε:

    •     500 γρ. φασόλια άσπρα
    •     1 κιλό λάχανο τουρσί
    •     1 κ.γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
    •     Καυτερό κατά το δοκούν
    •     1 κουτάλα ελαιόλαδο 

    Πώς το κάνουμε:
    1. Κανονίζουμε τα "μάτια" της κουζίνας έτσι ώστε στο ένα να βράζουμε τα φασόλια μας και στο άλλο να βράζουμε το λάχανο.
    2.  Βράζουμε μισή ώρα τα φασόλια και μετά ρίχνουμε το πρώτο νερό και τους βάζουμε καινούργιο για να βράσουν άλλη μισή ώρα περίπου. Να θυμάστε πάντα ζεστό νερό και ποτέ κρύο γιατί σφίγγουν.
    3. Έχουμε ψιλοκόψει το λάχανο τουρσί και το έχουμε στραγγίξει από το ζουμί το οποίο κρατάμε στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί να βάλουμε λίγο στο τελικό στάδιο.
    4. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και το λάχανο μαζί και αφού το τσιγαρίσουμε προσθέτουμε νεράκι για να βράσει περίπου μισή ώρα. Εννοείται ότι το δοκιμάζουμε για να δούμε αν έχει μαλακώσει.
    5. Όταν λοιπόν είναι έτοιμα τα φασόλια μας και το λάχανό μας έχει μαλακώσει τα βάζουμε και τα δυο μαζί στη μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το κόκκινο πιπέρι.
    6. Τα αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις ίσα για να δέσουν όλα μαζί. Προσέχουμε να μην μαλακώσουν πολύ τα φασόλια γιατί μετά κολλάνε!
    7. Αν δούμε ότι τα υγρά τελείωσαν επικίνδυνα ρίχνουμε λίγο από το τουρσοζούμι που κρατήσαμε πριν.
    8. Σε όποιον αρέσει το καυτερό μπορεί να προσθέσει στην κατσαρόλα αλλά αν δεν το τρώνε όλοι, μπορεί να βάλει ξεχωριστά στο πιάτο του.

    Ελαιομπισκοτάκια


    Χρειαζόμαστε:
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 100 ml νερό
    • 100 γρ. βούτυρο
    • 450 γρ. αλεύρι σκληρό
    • 1 κ.γλ μπέικιν
    • Μισό κ.γλ. αλάτι
    • για άρωμα λίγη ρίγανη ή θυμάρι
    • 4 κ.σ. παρμεζάνα
    • 8 κ.σ. ελιές ψιλοκομμένες 



    Πώς το κάνουμε:

    1. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλεύρι με το μπείκιν, το αλάτι και τη ρίγανη και τα βάζουμε στην άκρη
    2. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι και το βούτυρο που το έχουμε λιώσει
    3. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πιεί τα υγρά
    4. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη
    5. Τέλος προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές (εγώ έβαλα πράσινες) και ζυμώνουμε καλά για να ενσωματωθούν στη ζύμη
    6. Αφήνουμε μια ώρα τη ζύμη στο ψυγείο για να κρυώσει και να γίνει πιο σκληρή
    7. Μετά το πέρας της ώρας βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και απλώνουμε στον πάγκο εργασίας ποσότητα την οποία την πατάμε με τις παλάμες μας για να γίνει περίπου 1 εκ. σε πάχος
    8. Με κουπάτ σε σχήμα που επιθυμούμε, κόβουμε κομμάτια και τα βάζουμε στην κολλα ψησίματος που έχουμε ήδη βάλει στη λαμαρίνα που θα ψήσουμε τα μπισκοτάκια μας
    9. μπορούμε να τα βάλουμε κοντά το ένα στο άλλο γιατί δεν απλώνουν
    10. Αφού γεμίσουμε τη λαμαρίνα μας αν θέλουμε αλείφουμε τα μπισκοτάκια με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 30 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας και φυσικά ελέγχοντας το χρώμα τους

    Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

    Χοιρινή μπριζόλα στο γκριλ με σάλτσα κρεμμυδιού

    Χρειαζόμαστε:
    • Χοιρινές μπριζόλες λαιμού (τόσες όσα και τα άτομα που θα φάνε)
    • ρύζι, ότι σας αρέσει για να συνοδεψει τις μπριζόλες ή πουρέ πατάτας ή πατάτες
    • 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
    • ελαιόλαδο
    • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι
    • 2 σφηνάκια λευκό κρασί
    • 1 κ.σ. ταχίνι
    • 1 κ.γλ. σάλτσα σόγιας γλυκειά

    Πώς το κάνουμε:

    1. Αλατοπιπερώνουμε τις μπριζόλες και τις αφήνουμε μισή ώρα να τραβήξουν το αλάτι
    2. αλείφουμε με ελαιόλαδο και ρίχνουμε το θυμάρι με τη ρίγανη και τις βάζουμε στο γκριλ να ψηθούν
    3. Στο μεταξύ έχουμε καθαρίσει τα κρεμμύδια και κόψει σε κυβάκια
    4. βαζουμε ελαιόλαδο σε ενα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, δεν θελουμε να καούν αλλά να καραμελώσουν
    5. ρίχνουμε αλάτι για να βγάλουν γρηγορότερα τα υγρά τους
    6. μόλις μαλακώσουν αρκετά ρίχνουμε το λευκό κρασί και τα αφήνουμε πάλι μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ
    7. τα παρακολουθούμε και τα ανακατευουμε για να μη καούν
    8. τέλος ρίχνουμε τη σάλτσα σόγιας και το ταχίνι και ανακατευουμε καλά
    9. τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά για όση ώρα χρειαστεί μέχρι να καραμελώσουν εντελώς, δηλαδή να λιώσουν και να γίνουν σαν κρέμα.... 
    10. προσθέτουμε νεράκι αν χρειαστεί

    Γίνεται μια υπέροχη σάλτσα με ιδιαίτερη γεύση!!!! 
    Ταιριάζει στο κρέας, στον πουρέ, στο ρύζι και στις πατάτες! Δοκιμάστε την!

    Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012

    Καλαμαράκια με σκόρδο



    Τι χρειαζόμαστε:

    • 1 κιλό καλαμαράκια
    • 6 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
    • Χυμό ενός λεμονιού
    • μια χούφτα φρέσκο μαϊντανό
    • 1 κ.σ. αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά (μπούκοβο)
    • 1 κ.σ. ζουμί από βάζακι με κάπαρη
    • 4 κυβάκια φρέσκο βούτυρο
    • λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι


    Πώς το κάνουμε:

    1. Βάζουμε το τηγάνι με το ελαιόλαδο στη φωτιά και περιμένουμε να κάψει τόσο ώστε να αρχίσει να καίγεται
    2. Μόλις δούμε ότι το λάδι καίγεται ρίχνουμε μέσα τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα κανα δυο λεπτά
    3. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα ανακατεύουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά
    4. Αμέσως μετά θα ρίξουμε το σκόρδο και θα το ψήσουμε κι αυτο ανακατεύοντας συνέχεια για ενα λεπτό, δε θελουμε να καεί
    5. Κατόπιν ρίχνουμε το χυμό λεμονιού στον οποίο έχουμε προσθέσει 1 κ.σ. ζουμί από το βαζάκι της κάπαρης (αυτό είναι το μυστικό της γεύσης), ένα κυβάκι βούτυρο και το μισό μαϊντανό
    6. Ανακατεύουμε και μόλις λιώσει το βούτυρο ρίχνουμε και τα υπόλοιπα κυβάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 1 λεπτό να λιώσει το βούτυρο
    7. Είναι έτοιμο για σερβίρισμα με πουρέ ή πατάτες ή ζυμαρικά
    8. Τον υπόλοιπο μαϊντανό θα τον ρίξουμε στο πιάτο πάνω στα καλαμαράκια

    Σημείωση: Η συνταγή αυτή γίνεται με γαρίδες! Αλλά εγώ είχα πρόχειρα τα καλαμαράκια και τη δοκίμασα έτσι! Είμαι σίγουρη ότι με τις γαρίδες θα είναι πεντανόστιμη! Και τα καλαμαράκια έγιναν πολύ ωραία!!!! Τα συνόδευσα με αρακά-πατατες-καρότα.
    Το πολύ σκόρδο μη το φοβηθείτε!!!! τηγανίζεται και γίνεται καταπληκτικό!

    Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

    Μπισκότα με φυστικοβούτυρο


    Υλικά:


    1 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 φλ. λευκή ζάχαρη
    1 φλ. καστανή ζάχαρη
    1 φλ. φυστικοβούτυρο
    μια πρέζα αλάτι
    1 κ.γλ. μπέικιν
    μια πρέζα σόδα φαγητού
    1 αυγό 
    2 φλ. αλεύρι





    Εκτέλεση:


    Βάζουμε στην αρχή όλα τα υλικά μας στο μίξερ εκτός από το αλεύρι και το αυγό
    τα χτυπαμε με χαμηλη ταχύτητα στην αρχή και όσο ομογενοποιούνται δυναμώνουμε
    μόλις δημιουργηθεί μια κρεμώδης ζύμη θα σταματήσουμε και θα πάρουμε μια σπάτουλα και θα κατεβάσουμε από τα τοιχώματα τη ζύμη κάτω στο κέντρο του μπολ
    θα ρίξουμε ένα αυγό και θα ξαναχτυπήσουμε με τον ίδιο τρόπο 
    τέλος θα ρίξουμε το αλεύρι και θα χτυπήσουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και το αλεύρι
    μόλις τελειώσουμε με το χτύπημα σκεπάζουμε τη ζύμη μας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα
    μετά τις 3 ώρες στρώνουμε χαρτί ψησίματος σε μια λαμαρίνα
    παίρνουμε το κουτάλι που χρησιμοποιούμε για να βγάζουμε μπαλες παγωτού και βγάζουμε μπαλίτσες ζύμης τις οποίες κάνουμε στρόγγυλες με τα χέρια μας και τοποθετούμε στη λαμαρίνα, όχι πολύ κοντά γιατί θα απλώσουν
    το σχέδιο που φαίνεται πάνω στα μπισκότα γίνεται με ένα πιρούνι το οποίο πιέζουμε πάνω στο μπαλάκι ζύμης σταυρωτά.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς για 10 με 12 λεπτά 
    Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά, πριν τα αραδιάσουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

      Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

      Στήθος γαλοπούλας ζουμερό με πατάτες & κρέμα



      Χρειαζόμαστε:

      • 1 κιλό στήθος γαλοπούλας
      • 2 μεγάλες πατάτες
      • 1 φακελάκι maggie ζουμερό κοτοπουλο πάπρικα
      • 700 ml φρέσκο γάλα ελαφρύ
      • 3 κ.σ. παρμεζάνα
      • 3 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
      • 3 κ.σ. αλεύρι
      • λίγο αλάτι 


      Πώς το κάνουμε:

      1. Πλένουμε καλα το κρέας και το κόβουμε σε κομμάτια
      2. καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους μισού εκατοστού περίπου και τις φέτες που προκύπτουν τις κόβουμε κι αυτές στη μέση
      3. ανοίγουμε προσεκτικά το φακελάκι maggie και αφού έχουμε βάλει κρέας και πατάτες σε ενα μεγάλο μπολ για να μπορούμε να τα ανακατεψουμε με τα χέρια, ρίχνουμε το περιεχόμενο και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας για να πάει το μείγμα παντού
      4. κατόπιν ξεδιπλώνουμε τη σακούλα ψησίματος που βρίσκουμε μέσα στο φάκελο και βάζουμε ομοιόμορφα το κρέας και τις πατάτες μέσα
      5. κλείνουμε τη σακούλα με το ειδικό πλαστικό που έχει και τη βάζουμε σε ένα πυρεξάκι στους 200 επί μια ώρα
      6. Ενα τέταρτο πριν τη μια ώρα, έχουμε ετοιμάσει μια ελαφριά κρέμα μπεσαμέλ με το βούτυρο, το αλεύρι, το γάλα και την παρμεζάνα
      7. βγάζουμε το φαγητό έξω από το φούρνο και προσεκτικά αφαιρούμε τη σακούλα, προσοχή γιατι θα είναι ζουμερό και θα καίει!
      8. αφού αφαιρέσουμε τη σακούλα ψησίματος, ψήνουμε για αλλο ένα τέταρτο και μετά ξαναβγάζουμε το φαγητό εκτός φούρνου και το περιχύνουμε με την κρέμα που φτιάξαμε
      9. αφήνουμε λίγα λεπτά στους 250 για να πιάσει κρούστα η κρέμα και τέλος!

      Το κρέας λιώνει στο στόμα.... οι δε πατάτες, γίνονται καταπληκτικές και κρεμώδεις! πέφτει και η κρεμούλα πάνω και γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγάκι! Η δικοί μου ξετρελλάθηκαν!


      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...